Kapinallisesta kynämiehestä tähän mennessä sanottua

Warelian historian suurin kirjaponnistus, fil. tri Marko A. Hautalan 25-vuotiseen tutkimukseen perustuva Algoth Untolan elämäkerta ALGOTH – Kapinallinen kynämies, julkistettiin virallisesti heinäkuun lopussa 2021 Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa. Kirjasta on tähän mennessä sanottu mm.:

”Marko A. Hautala kertoo Algoth Untolan uskomattomat kiemurat johdonmukaisesti ja huolellisesti taustoittaen.” – Juha Hurme, Helsingin Sanomat (tilaajille).

”Algoth Untola (Tietäväinen) on yksi merkillisimmistä hahmoista Suomen historiassa. Hän oli kuin romaanihenkilö, joka vaihtoi nimeään ja nimimerkkejään kuin paitaa. Hänen dramaattinen elämänsä päättyi Suomenlahden aalloilla, kun hän hyppäsi laivasta, joka kuljetti häntä teloituskomppanian eteen. – – Näinä kevytelämäkertojen kulta-aikoina on virkistävää lukea täysipainoinen ja kunnianhimoisesti toteutettu teos, tekijän 25 vuoden uurastuksen tulos, merkillinen epäkirjailijan elämäntarina. Ei ole toista samanmoista.” – Jorma Melleri, Uuden Suomen blogi.

”Hautala osaa tarinankerronnan ja tässä elämäkerrassa kohde on poikkeuksellisen monisärmäinen, jopa arvoituksellinen.” – Pentti Stranius, Agricolaverkko.

”Untola reagoi voimakkaasti kaikkeen, mikä loukkasi hänen käsitystään oikeudenmukaisuudesta. Hän toimi poikkeuksellisen herkästi, jolloin moraalisesti oikeat ratkaisut näyttivät tavallisen kuolevaisen silmin suhteettomilta, niin hänen hyväntekijyytensä kuin pääkköytensä. Nälkiintynyt Untola lahjoitti muille elintarpeita Leppäsuon pikku palstaltaan ja asettui Työmiehen toimitukseen, kun varsinaiset toimittajat pakenivat keväällä 1918. Ei silti näytä siltä, että Hautala olisi tehnyt Untolasta pelkäämäänsä sankarihahmoa. Monia sivujuonteita myöten Untola oli monisärmäinen, muuttuva ihminen, mutta muutoksineenkin sisäisesti eheä.” – Risto Ojanen, Kulttuuritoimitus.

”Kirjan luettuanne olette viisaampia, sivistyneempiä ja oudolla tavalla onnellisempia ihmisiä. Ja teillä on kaksi uutta ystävää, Algoth Untola ja Marko A. Hautala. Samalla olette saaneet aivan uuden, ankarasti ja syvällisesti pohditun, mutta ällistyttävän raikkaasti ja melkein rennosti mutta silti ehdottoman luotettavasti kerrotun näkemyksen vuoden 1918 tapahtumista.” – Matti Kuusela, Aamulehti.

Klikkaa kansikuvaa ja lue lisää kirjasta ja/tai tilaa se kustantajan verkkokaupasta suoraan kotiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *