Mistä löytää Warelian painetut kirjat?

Melkein kaikki Warelian saatavilla olevat painetut kirjat

Kustantamon oma kesäkirjakauppa Tyrvään Pryki sulki ovensa heinäkuun lopussa. Kiitos kaikille kävijöille ja tervetuloa ensi kesänä: olemme näillä näkymin seuraavan kerran avoinna torstaina 1.6.2023! Oma kesäkirjakauppamme on ”tehtaanmyymälä” ja ainoa kirjakauppa, missä voit kerralla fyysisesti tutustua aivan kaikkiin ylipäätään saatavilla oleviin painettuihin kirjoihimme. Mutta mistä muualta voit löytää Warelian painettuja kirjoja?

Erittäin laajat valikoimat Warelian kirjoja on Helsingissä Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisa-talossa) ja Tampereella Akateemisessa Kirjakaupassa (Hämeenkadulla). Warelian kotipaikkakunnalla Sastamalassa Warelian kirjoja on runsaasti esillä Tyrvään Kirjakaupassa, joka muuten on Suomen vanhin kirjakauppa ja Kirjakellareineen edelleen kaukaakin tulemisen arvoinen! Näiden kolmen ykköskirjakaupan tarjontaa myös täydennetään ahnaasti: jos et jotain Warelian kirjaa hyllyistä tai kirjapöydiltä löydä, kerro siitä henkilökunnalle, niin kirja tilataan sinulle parissa päivässä.

Lisäksi Warelian kirjoja myyvät tietysti kaikki hyvin varustellut kirjakaupat – mutta tähän on tehtävä se ikävä varaus, ettei suurin osa suomalaisista kirjakaupoista ole kirjatarjonnaltaan kovin monipuolisia, vaan niistä löytyy pitkälti ne samat kirjat kuin Prismoistakin, joista taas Warelian kirjoja on turha etsiä.

Yksittäisiä Warelian kirjoja löytyy lähes jokaisesta oikeasta kirjakaupasta, mutta kaikkia uusimpiakaan kirjojamme ei välttämättä löydy edes ketjujen isoimmista myymälöistä.

Kirjojen verkkokaupasta on tullut jatkuvasti laajempaa, ja myös Warelian kirjoja tilataan runsaasti sekä omasta verkkokaupastamme että suurimmista kirjaverkkokaupoista. Verkkokaupat ovatkin Warelian tapaisten pienten ja keskisuurien kustantajien näkökulmasta erinomainen lukijoiden palvelun täydentäjä. Varsinkin silloin, kun jokin kirjamme on ollut esimerkissä lehdissä esillä tai kun lukija muuten on kiinnostunut tietystä Warelian kirjasta, yhä useammat kirjanystävät osaavat etsiä haluamansa kirjan kirjaverkkokaupoista. Lehtijuttu näkyy omassa verkkokaupassamme tilauksina saman tien ja tilauksia tulee ympäri Suomen. Joku tilaa kirjan maaseudulle, jossa ei ole yhtään kirjakauppaa kymmenien kilometrien päässäkään, joku toinen kirjakaupan naapuriin Helsingin keskustaan. Asiointi on vaivatonta ja posti tuo kirjan yleensä kotiin asti.

Yleisimpiä ostopaikkoja Warelian kirjoille verkossa ovat Adlibris, Booky.fi, Suomalainen.com sekä oma pieni Tyrvään Prykin verkkokauppamme. Viimeksi mainitussa kaupassa on Warelian kirjojen etsijälle se etu, että siellä voit tutustua yhdellä kertaa helposti koko Warelian ylipäätään saatavilla olevaan valikoimaan. Mitään muita kirjoja sieltä ei sitten löydykään…

Mutta kirjojen löytämisen ilo on usein suurin silloin, kun lukija löytää kirjan, jota ei edes tiennyt olevan olemassa tai josta ei ollut osannut kiinnostua ennen kuin sai pitää sitä myymälässä käsissään. Painetut kirjat ovat myös esineitä ja kokonaiselämyksiä, joita pelkkä etukansi ja esittelyteksti eivät täysin kuvaa. Lisäksi myymälästä kirjan saa mukaansa heti, kun taas verkkokaupan kautta tilattuna kirjaa on odotettava vähintäänkin seuraavaan päivään. Näistäkään syistä verkkokaupat eivät voi korvata fyysisiä myymälöitä eivätkä prismahenkiset näennäisrunsaat mutta sittenkin usein yllättävän kapean valikoiman kirjakaupat tarjoa sitä samaa löytämisen iloa kuin todelliset laajan valikoiman kirjakaupat, joiden keulakuvaksi Rosebud Helsingissä on noussut.

Ympäri Suomen on lisäksi yllättäviä kirjakeitaita, joiden valikoimissa on erityisesti sellaisia kirjoja, jotka liittyvät jollakin tavalla paikkakuntaan tai maakuntaan tai siellä asuviin kirjailijoihin. Wareliallakin on kirjailijoita etelästä pohjoiseen ja idästä länteen, ja vastaavasti löydät kirjojamme ympäri Suomen kaikkein pienimmistäkin, aktiivisesti paikallisia lukijoita palvelevista kirjakaupoista. Ja vielä on tärkeää huomata, että Warelian tapauksessa kaikki erinomaiset kirjanlöytöpaikat eivät ole pelkkiä kirjakauppoja, vaan esimerkiksi museoiden yhteydessä toimivia kauppoja tai kotiseutuyhdistyksien myyntipisteitä, joiden myymälöissä kirjat ovat tärkein artikkeli.

Niinpä voit löytää monia kirjojamme yhtä lailla Suomen pohjoisimmasta kirjakaupasta eli Kirjakauppa Pukstaavista Sodankylässä kuin Sastamalassa toimivasta kirjamuseo Pukstaavin museokaupasta. Myös Tampere-Seuran myymälässä Tampereen Raatihuoneen kivijalassa on hieno valikoima Warelian kirjoja, koska niin monet kirjoistamme liittyvät Tampereen seutuun.

Tärkeä osansa kirjojen kaupassa on myös antikvaarisilla kirjakaupoilla. Warelian kirjoja löydät erityisen hyvin Lukulaarista Tampereella ja Antikvariaatti Tyrwäästä Sastamalassa. Kestävää kirjakulttuuria edistää se, että ihmiset sekä lainaavat kirjoja kirjastosta että ostavat uusia kiinnostavia kirjoja itselleen ja lahjaksi JA että kirjoilla on pitkä elinkaari ja ensiostajalleen mahdollisesti tarpeettomaksi käynyt kirja voi saada uuden elämän uuden lukijan käsissä, mikä useimmiten tapahtuu juuri antikvaaristen kirjakauppiaiden ansiosta.

Äänikirjojen ja e-kirjojen myyntiin erikoistuneet palvelut ovat osaltaan tehneet kirjoista nauttimisen helpoksi ja pidentäneet ansiokkaasti kirjojen elinkaaria. Samalla meidän on noiden palveluiden käyttäjinä hyvä tiedostaa, että merkittävää osaa kiinnostavimmista kirjauutuuksista ei ole tehty äänikirjoiksi eikä e-kirjoiksi eikä luultavasti tulla tekemäänkään. Erityisesti juuri pienille, valtavirrasta poikkeavia kirjoja julkaiseville kustantajille painettu kirja on edelleen kirjan ykkösformaatti tai jopa ainoa formaatti. Jos luku- ja kuunteluaikapalveluiden kuukausimaksulliset käyttäjät tyytyvät käyttämiensä palveluiden sinänsä mittaviin valikoimiin eivätkä löydä ja osta palvelusta puuttuvia kirjoja yksittäiskappaleina, vähälevikkisten kirjojen julkaisemisesta päävastuun kantavat pienet kustantajat ovat vaikeuksissa ja lähtökohtaisesti vähälevikkisiksi tiedettyjen kirjojen julkaiseminen vähenee. Tämä on kurja näkymä niin vähälevikkisten kirjojen kirjoittajille kuin moniäänisyyttä arvostaville kirjanystävillekin.

Ilahdu monipuolisesta ja vaihtoehtoisesta, rikkaasta ja kirjavasta kirjakulttuurista! Ylläpidä sitä itse ostamalla painettuja kirjoja ja, jos siltä tuntuu, luovu kirjasta seuraavien kirjanystävien iloksi viemällä se antikvaariseen kirjakauppaan. Tue ostoillasi erityisesti monipuolisuutta ja vaihtoehtoisuutta omalla laajakatseisuudellaan ja palvelevuudellaan mahdollistavia kirjakauppoja, niin isoja kuin pieniä kauppoja, niin uuden kuin vanhankin kirjan kauppoja!

Hyviä löytöretkiä ja hyvää kirjasyksyä 2022!

t. Marko / Warelia

PS: Tämän kirjoituksen kuva on Mikko Lahtisen Warelia-kirjojen kokoelmasta. Lahtinen on dosentti ja kirjahistorioitsija, jolla on lähes kaikki Warelian painetut kirjat. Häneltä ilmestyy 1.12.2022 Warelian julkaisemana kirja nimeltä ”Kirja on pitkä ajatus”, jossa hän tarkastelee parinkymmenen esseen verran Warelian kirjatuotantoa. Kirja on tällä hetkellä vielä käsikirjoituksena kirjoittajansa koneella, enkä ole nähnyt siitä kuin joitakin pieniä katkelmia. Kustantajallekin on todella kiinnostavaa ja jännittävää päästä pian lukemaan, mitä Lahtinen kirjoista kirjoittaa!

PS2: Lahtisen kirjan voi tilata ennakkoon Warelian omasta verkkokaupasta: Kirja on pitkä ajatus — Tyrvään Prykin verkkokauppa (holvi.com)

Yksi kommentti “Mistä löytää Warelian painetut kirjat?

  1. Marita Vastaa

    Hienoax3 eli vallan mainio katsaus, mainio tietotieto ja vallan mainio odotus (Lahtisen kirjan).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *