Tekla-kirjan ostajat auttoivat lähettämään lämpöä Venäjän hyökkäyssodasta kärsiville ukrainalaisille!

Helena Kujalan teos ”Tekla  – Tahtonaisen elämä” julkistettiin 20. maaliskuuta tänä vuonna Karjalatalolla Helsingissä. Luovutetun Karjalan Jaakkimassa syntyneen Tekla Hultinin elämästä kertova kirja on saanut paljon lukijoita, erinomaista näkyvyyttä ja valtaosin erinomaisia arvosteluja. Kirja valittiin 26. marraskuuta ”Vuoden karjalaiseksi kirjaksi”. Teklan ja muiden naiskagaalien elämää esitellään Päivälehden museossa Helsingissä näyttelyssä ROUTANAISIA – vastarintaa ja valistusta 1899–1906. Marraskuussa avautunut näyttely on avoinna 19.2.2023 asti.

Tekla Hultin ja tämä ensimmäinen hänen elämästään julkaistu yleistajuinen elämäkerrallinen teos ovat ajankohtaisia monella tapaa. Jorma Melleri julkaisi Uuden Suomen blogisivustolla vapunpäivänä kirja-arvostelun otsikolla Tekla Hultin – aina aikaansa edellä ja totesi siinä muun muassa: ”Kirjaa lukiessa ei voinut välttää vertailua vanhan Venäjän ja nykyisen, Ukrainaa kurittavan Putinin Venäjän välillä. Yhtymäkohtia löytää halutessaan paljon.” Mitä yhtymäkohtia esimerkiksi, niistä voi lukea Mellerin arvostelusta ja tietysti laajasti itse Tekla-kirjasta. Kustantajan varastoista kirja valitettavasti myytiin loppuun joulukuun alussa, yksittäisistä kirjakaupoista sitä voi vielä löytyä. Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoverkossa kirjaan on tällä hetkellä 48 varauksen jono.

Helena Kujala sai juuri kuluneen vuoden tekijänpalkkionsa. Jo ennen kirjan virallista julkaisua kertomansa mukaisesti hän lahjoitti saman tien koko summan Venäjän hyökkäyssodasta kärsivien ukrainalaisten hyväksi. Kujala siirsi koko summan tänään Omri ry:n tilille, ja se käytetään kokonaisuudessaan kamiinoiden valmistamiseksi ja lähettämiseksi Ukrainan hädänalaisille. Ennakonpidätyksen jälkeen jäljelle jääneen tekijänpalkkiosumman ansiosta Ukrainaan lähtee viisi kamiinaa.

Kiitos kaikille Teklan ostaneille, olette kirjan ostamalla tukeneet Ukrainan hädänalaisia!

Lisätietoa Teklan tekijänpalkkioilla Ukrainaan lähetettävistä kamiinoista Omri ry:n ylläpitämällä proukraina.fi-sivustolla:

”Kamiinat on valmistettu SSAB:n korkealaatuisesta hiiliteräksestä. Stremet Oy vastaa levyosien työstöstä ja kamiinat hitsataan Metalli Piiroisen robottihitsausasemalla. Ilman savupiippua 54 cm korkea kamiina painaa noin 33,5 kiloa, sisältäen irrotettavan arinan. Mukaan kuuluvan savupiipun kanssa sen korkeus on noin 1,3 metriä. Kamiinaa voidaan käyttää niin ulko- kuin sisätiloissa, sillä sen savupiippu on yhdistettävissä kerrostalojen palohormistoon. Sisätiloissa kamiina toimii sekä tilan lämmönlähteenä, että mahdollistaa lämpimien ruokien valmistuksen. Sähkö- ja kaasupulasta kärsivillä alueilla kamiina saattaa olla ainoa lämmönlähde kodeissa, kouluissa, lastentarhoissa ja esimerkiksi hoitolaitoksissa. Kamiinan yleisiä ominaisuuksia ovat nopea lämmönluovutus-, mutta toisaalta pieni lämmönvarauskyky. Jälkimmäistä voidaan paikan päällä parantaa, esimerkiksi latomalla kamiinan ympärille irtotiiliä.”

Lue lisää kamiinoista ja niiden hankinnasta ja muista lahjoittajista. Helena Kujalan lahjoitussumma tulee tuolle sivulle näkyviin lähipäivinä.

Pelastavat liekit. Kuva: LUT-yliopisto / Teemu Leinonen (kuva julkaistu proukraina.fi-sivustolla).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *