”Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia” paljastaa lähteitä vääristeleviä menetelmiä ja jopa suoranaisen tiedevilpin

Uskotko tietäväsi, että 1800-luvun suomalaisten käsitykset ”valtiostaan” ja ”perustuslaeistaan” olivat pelkkiä myyttejä, joilla ei ollut todellisuuspohjaa?

Jos olet lukenut kaiken mahdollisen – vaikka kaikki viime vuosikymmeninä julkaistut kirjat aihepiiristä ja sen liepeiltä – ja uskot näin, sinulla on hyvät perusteet uskomuksillesi, sillä juuri tällainen kuva uusimman historiankirjoituksen ja uusimpien historian yleisesitysten perusteella syntyy ja kirjoissa esitellyt alkuperäislähteet ja muut todisteet vaikuttavat puhuvan sen puolesta kiistattomasti.

Sinulla on siis hyvät perusteet ajatella, että 1800-luvun suomalaiset erehtyivät puhuessaan ”valtiosta” saati ”Porvoon valtiopäivistä” ja että he Porvoon tapahtumista ja perustuslaeista puhuessaan joko tahattomasti tai osin ehkä tahallaankin vääristelivät menneisyyttä.

Jos näin on, juuri ilmestyvä ”Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia” on silmiä avaavaa luettavaa.

Teoksen kirjoittaja, valtiosääntöhistorian dosentti, hovioikeudenneuvos Aki Rasilainen osoittaa 463-sivuisessa teoksessa yksityiskohtaisesti, miten suomalainen historiankirjoitus alkoi 1960-luvulta lähtien mennä tämän aiheen suhteen harhaan ja miten sen jälkeen aiheeseen perinpohjaisesti perehtyneet ammattihistorioitsijatkin ovat joutuneet harhautetuiksi luottaessaan edeltäjiensä tuloksiin ja tulkintoihin.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomarina työskentelevä Rasilainen ei epäröi teoksessa todeta, että aiheen tutkimuksessa on käytetty lähteitä vääristeleviä menetelmiä. Tämän hän myös erittäin huolellisesti dokumentoiden osoittaa. Rasilainen paljastaa teoksessa jopa suoranaisen tiedevilpin.

Aki Rasilaisen teos ei päästä lukijaa helpolla. Teosta ei voi suositella kaikille historiasta kiinnostuneille, mutta kylläkin niille, jotka tuntevat 1800-luvun Suomen historiaa jo valmiiksi melko hyvin. Teos on lisäksi kiinnostavaa luettavaa kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita historiantutkimuksen menetelmistä ja tieteenfilosofiasta.

Hyvin varustelluista kirjakaupoista ja kirjaverkkokaupoista alkaen viikolla 20:

Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia – Akateeminen Kirjakauppa

Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia Aki Rasilainen Kirja Kovakantinen | Suomalainen.com

Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia – Aki Rasilainen – sidottu(9789523870611) | Adlibris kirjakauppa

Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia : miten Venäjän keisarit suhtautuivat Suomen valtiolliseen autonomiaan, Aki Rasilainen, Kustannusliike Warelia | Booky.fi

PORVOON VALTIOPÄIVIEN POISKIRJOITETTU HISTORIA — Tyrvään Prykin verkkokauppa (holvi.com)

Kanava-lehdessä 3/2024 julkaistiin Aki Rasilaisen kirjan aihetta sivuava kirjoitus otsikolla ””Suomettuminen autonomian aikaa käsittelevässä historiankirjoituksessa”. Rasilainen toteaa kirjoituksessaan, että Kekkosen ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli kyllä tuloksekasta ajassaan, mutta että liikkumatilan kasvamisen myötä suomettumisen lieveilmiöiden jälkeensä jättämiä vinoutumia on edelleen syytä tarkastella kriittisesti. ”Uudenlaisessa toimintavapaudessa on välttämätöntä oppia pois aikaisemmista rajoituksista johtuneista moraalittomuuksista menneisyyssuhteen tervehdyttämiseksi.”

Kanava-lehden artikkelissa Rasilainen keskittyi siihen, miten Suomessa alettiin 1960-luvulta alkaen kirjoittaa uusiksi 1800-luvun Suomen historiaa. ”Tämä muutos koski erityisesti tulkintoja Porvoon valtiopäivillä 1809 tapahtuneesta ja helmikuun manifestin 1899 oikeudellisesta merkityksestä.” Myös tälle asialle Rasilainen esittää yksityiskohtaiset perustelut ”Porvoon valtiopäivien poiskirjoitettu historia” -teoksessaan.

Rasilainen esitteli teosta ennakkoon historiantutkijoille Turussa Vanhalla Raatihuoneella 16. elokuuta 2023 pidetyssä ”Turun rauha 1743” -seminaarissa, josta oheiset valokuvat:

Aki Rasilainen Turussa Vanhalla Raatihuoneella 16.8.2023.

Arvostelukappaleiden tilaus ja kirjoittajan yhteystiedot kustantajalta: w@warelia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *